Närmare 300 personer från kommuner, länsstyrelser, myndigheter, departementet, näringsliv och forskning deltog i konferensen Klimatanpassning Sverige 2013. Här gavs en rad exempel på klimatanpassningsarbete bland annat inom myndigheter, länsstyrelser och kommuner. Några av de områden som belystes var planering av infrastruktur, dricksvatten, livsmedel, skogsbruk och naturvård.
Markku Rummukainen, klimatexpert vid SMHI och professor vid Lunds universitet inledde dagen med en redogörelse för arbetet med den nya IPCC-rapporten som släpps på fredag. Därefter presenterades EU-kommissionens förslag till strategi för klimatanpassning.
Fördjupningsseminarier och paneldebatter
Under ett panelsamtal behandlades frågor om den globala debatten idag, klimatforskningen, hur näringslivet och medborgarna ser på klimatanpassning. En stor del av dagen ägnades åt fördjupningsseminarier kring en rad ämnen, till exempel planeringsunderlag för klimatanpassning, strategier för regionala handlingsplaner och samhällsekonomisk analys och finansiering.
- Vägledande frågor för beslut som gäller klimatanpassning är om stora värden berörs, om beslutet är långtidsverkande, om det är svårt eller till och med omöjligt att ångra sig. Det sade Måns Enander, klimatsamordnare Länsstyrelsen Västmanland.
En avslutande debatt med bland andra miljöminister Lena Ek och Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet, handlade i hög grad om hur anpassningsarbetet ska bedrivas vidare i Sverige.
Hur ska arbetet drivas vidare?
Men vad krävs för att gå vidare med anpassningsarbetet? Sammanfattningen från hela dagen handlade till stor del om samarbete och samverken, att hitta nya och bredare former. Många pekade på ett fortsatt behov av planeringsunderlag som görs över befintliga administrativa gränser och även för längre tidsskalor jämfört med idag.
Framtidsscenarierna måste alltid tas om hand vid nybyggande, till exempel att planera för 100-årsregn, att aldrig bygga i översvämningsområden och att minska de hårdgjorda ytorna. Kostnaderna för anpassning är ofta små i förhållande till kostnaderna som ett förändrat klimat kan föra med sig. Men finansieringsfrågan för anpassning behöver lösas, menade många av deltagarna.
Klimatanpassning Sverige 2013 arrangerades av Miljöaktuellt i samarbete med SGI, Livsmedelsverket, Sveriges Kommuner och Landsting, SMHI och SLU.