Huvudinnehåll

Alléodling anpassar jordbruk till förändrat klimat

Uppdaterad

Publicerad

Alléodling innebär att frukt- och nötträd och bärbuskar planteras i rader på åkermarken. Detta provas på den uppländska gården Hånsta Östgärde. Metoden anses vara mer motståndskraftig samtidigt som riskerna sprids över fler grödor.

Havre i en så kallad alléodling.

Havre i alléodling, 2016.

Jordbrukssektorn kan drabbas av olika risker i och med framtida klimatförändringar och behöver därmed hitta sätt att anpassa sig. Gården Hånsta Östgärde har anlagt en alléodling som anses gynna den biologiska mångfalden och vara mer motståndskraftig.

I alléodlingar odlas det på både marknivå och på höjden med träd och buskar. På gården har 1 hektar alléodling anlagts med frukt, bär och nötodlingar i rader.

I raderna har buskar och träd planterats och i mellanrummen odlas spannmål, baljväxter och vall. När löven från träd- och buskraderna fallit ner över matjorden så blir marken bördigare och bidrar därmed till gödsling av åkermarken.

Fler exempel

På SMHIs webbplats finns fler exempel på klimatanpassning