Alléodling anpassar jordbruk till förändrat klimat
Alléodling innebär att frukt- och nötträd och bärbuskar planteras i rader på åkermarken. Detta provas på den uppländska gården Hånsta Östgärde. Metoden anses vara mer motståndskraftig samtidigt som riskerna sprids över fler grödor.

Havre i alléodling, 2016.
Jordbrukssektorn kan drabbas av olika risker i och med framtida klimatförändringar och behöver därmed hitta sätt att anpassa sig. Gården Hånsta Östgärde har anlagt en alléodling som anses gynna den biologiska mångfalden och vara mer motståndskraftig.
I alléodlingar odlas det på både marknivå och på höjden med träd och buskar. På gården har 1 hektar alléodling anlagts med frukt, bär och nötodlingar i rader.
I raderna har buskar och träd planterats och i mellanrummen odlas spannmål, baljväxter och vall. När löven från träd- och buskraderna fallit ner över matjorden så blir marken bördigare och bidrar därmed till gödsling av åkermarken.

Fler exempel
På SMHIs webbplats finns fler exempel på klimatanpassning