Ny rapport från LRF visar lantbrukets klimatpotential
Det finns en stor klimatpotential i det svenska lantbruket. Det visar beräkningar i LRF:s nya faktarapport ”Klimatåtgärder i lantbruket – mer mat och mindre utsläpp”. Rapporten lyfter ett antal olika klimatåtgärder där några av dem bedöms ha särskilt stor betydelse. Samtidigt som utsläppen kan minskas bör den svenska livsmedelsproduktionen öka.
Rapporten visar att lantbruket på ett betydande sätt kan bidra till att Sverige kan klara sina klimatmål. Sammantaget lyfts 19 olika åtgärder som totalt ger en klimateffekt på drygt 2 miljoner ton koldioxidekvivalenter (CO2e) till år 2030 och 5 till 6 miljoner ton CO2e till år 2045, av jordbrukssektorns utsläpp på drygt 6 miljoner ton CO2e, eller 11 miljoner ton CO2e om jordbrukets utsläppsandel i markanvändningssektorn räknas in. I praktiken är emellertid potentialen större eftersom det i dagsläget saknas data för att kvantifiera ett antal ytterligare åtgärder.
– Utsläppen från jordbruket kan och bör inte helt raderas eftersom de är en naturlig del av de biologiska processer som behövs för att producera mat och viktiga ekosystemtjänster. Jordbruket bör öka den svenska livsmedelsproduktionen och kan samtidigt minska sina växthusgasutsläpp, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.
Läs hela nyheten på LRF:s webbplats Länk till annan webbplats.