Huvudinnehåll

Justering av trädens inre klocka kan hjälpa dem hantera klimatförändringar

Uppdaterad

Publicerad

En ny studie från Umeå universitet visar att trädens biologiska klocka styr deras tillväxt och tidpunkten för årstidsbundna händelser som lövsprickning på våren. Forskarna undersökte tillväxten hos genetiskt modifierade popplar i växthus och fält, och kombinerade statistisk inlärning med växtbiologi. Resultaten visar att justering av gener kopplade till den biologiska klockan kan hjälpa träd att bättre anpassa sig till klimatförändringar, vilket skapar nya möjligheter för skogsbruket.

Träd har, precis som människor, en biologisk klocka som reglerar deras dygns- och säsongsrytm. Forskning har visat att denna klocka är viktig för att reglera tillväxten och tidpunkten för viktiga årstidsbundna händelser, som till exempel knoppbildning på hösten och lövsprickning på våren. Det mesta av denna forskning har dock utförts i kontrollerade växthusmiljöer, inte ute på fältet där växterna möter naturliga miljöförhållanden. På fältet påverkas deras tillväxt av temperatursvängningar, insektsangrepp och andra faktorer.

Studien ger nya perspektiv på hur träd använder sin biologiska klocka för att samordna sin tillväxt med miljön. Till exempel gjorde vissa genetiska modifieringar i viktiga ”klockgener” hos träden att de uppfattade dagslängden på ett annat sätt och kunde fortsätta växa längre in på säsongen.

– Den här studien är ett bevis på att träd som är anpassade till en viss dagslängd på en viss latitud kan anpassas till en ny latitud, vilket effektivt förlänger deras växtsäsong. Detta är särskilt användbart på nordligare breddgrader som i norra Sverige där korta växtsäsonger begränsar timmerproduktionen, förklarar Maria E. Eriksson, studiens sista författare.

Läs mer på Umeå universitets webbplats Länk till annan webbplats.