Huvudinnehåll

Avsaltning med keramikmembran kan ge nästan noll vätskeutsläpp

Uppdaterad

Publicerad

Ny forskning visar att vakuumbaserad avsaltning med keramiska membran kan återvinna nästan allt vatten – och samtidigt kraftigt minska mängden restvätska. Tekniken kan få stor betydelse för vattenförsörjningen i torra och kustnära områden.

Vattenbrist är ett växande globalt problem i takt med att klimatförändringar och befolkningstillväxt ökar trycket på färskvattenresurser. Att omvandla havsvatten eller salta restströmmar till dricksvatten har blivit en viktig lösning – men dagens teknik har sina begränsningar. I en ny doktorsavhandling undersöker Nadin Al-Jariry möjligheterna med vakuummembrandestillation (VMD), en termiskt driven avsaltningsmetod som använder keramiska membran i stället för polymera.

De tekniska framstegen som presenterats i avhandlingen bidrar till utvecklingen av framtidens avsaltningssystem – system som inte bara tar hänsyn till vattenkvalitet och energieffektivitet utan också miljöpåverkan. Med förbättrade keramiska membran och smarta ytegenskaper kan både industrier och kommuner som ligger i områden med begränsade vattenresurser få tillgång till pålitliga lösningar för sina vattenbehov.

– Den här typen av teknik kan bli en viktig pusselbit för att bygga robusta vattensystem i ett förändrat klimat, säger Nadin Al-Jariry.

På sikt kan tekniken bidra till både klimatanpassning och en mer cirkulär vattenekonomi – där varje droppe räknas.

Avsaltning med keramikmembran kan ge nästan noll vätskeutsläpp | Luleå tekniska universitet Länk till annan webbplats.