Flera insatser krävs för invasiva stillahavsostron
Det invasiva stillahavsostronet sprider sig längs med Västkusten och blir allt vanligare på stränderna. Forskare vid IVL, Göteborgs universitet, KTH och universitetet i Agder, har nu utvecklat en modell för hållbar förvaltning där artens negativa effekter minimeras samtidigt som nyttor tas tillvara.
Invasiva främmande arter utgör ett hot mot biologisk mångfald, men vissa arter har inte bara negativa effekter utan kan också vara värdefulla ur ett kommersiellt och ekologiskt perspektiv.
– Stillahavsostronet är inte bara av ondo. Det har ett stort kommersiellt värde och med rätt förvaltning skulle skörd av vilda bestånd kunna bli ett viktigt tillskott för den blå näringen samtidigt som problem med arten minskas, säger forskaren Åsa Strand som lett projektet på IVL Svenska Miljöinstitutet.
De strukturer som ostronen skapar kan bidra till att skydda strandlinjen och deras filtrering leder till bättre vattenkvalitet och reglering av näringsämnen. Ostron är också kända som en näringsrik födokälla och är en populär art inom vattenbruk. Men ostronen kan också förändra ekosystemen och ha negativa effekter på rekreation, till exempel genom risken för skärskador på stränder.
Numera finns stillahavsostron från Strömstad i norr till Malmö i söder. Utbredningen och hur långt ostroninvasionen har kommit varierar dock från fullt etablerad i norra Bohuslän, till färre ostron söder om Varberg ner till Malmö och oinvaderade miljöer söder om Malmö.
Flera insatser krävs för invasiva stillahavsostron | IVL.se Länk till annan webbplats.