Huvudinnehåll

Kommuner

Uppdaterad

Publicerad

Kommunerna ansvarar för invånarnas välfärd och kommunernas roll omfattar flera viktiga verksamheter som påverkas av att klimatet förändras. Många kommuner har därför egna strategier för klimatanpassning.

Några av kommunens verksamheter som påverkas när klimatet förändras är fysisk planering och infrastruktur för vatten, räddningstjänst, vård och omsorg, samt skolor och barnomsorg.

Kommunen är även myndighetsutövare enligt olika lagstiftningar och har ansvar för bygglov, miljötillsyn, miljöskydd och naturvård. Kommunala bolag för fastigheter samt energi och vatten spelar också en viktig roll i anpassningen av samhället.

Inom översiktsplaneringen finns sedan 2018 lagstadgade krav på att kommunerna ska bedöma risken för skador på den byggda miljön, kopplade till klimatförändringarna. Exempelvis kan detta röra sig om risk för skador till följd av översvämning, ras, skred och erosion samt om riskerna väntas minska eller öka. En kommun kan också i detaljplaneringen kräva så kallat marklov för att begränsa andelen hårdgjorda ytor i tätbebyggda områden, för att minska risken för översvämning och effekterna av en värmebölja.

Lagar som berör klimatanpassningsarbetet (Klimatanpassning.se)

I kommunernas risk- och sårbarhetsanalyser kan aspekter inom klimatanpassning med fördel tas med för att analysera hur samhället kan skyddas vid extrema väderhändelser. Vård och omsorg kan till exempel påverkas kraftigt, och sårbara personer kan till och med avlida vid en värmebölja. Många kommuner har en särskild handlingsplan eller strategi för hur arbetet med klimatanpassning ska bedrivas, och i bästa fall även en samordnare för arbetet.

Länsstyrelserna ger stöd och vägledning

Länsstyrelserna har en samordnande roll för att stötta kommunerna i deras arbete med klimatanpassning.

Länsstyrelsernas arbete (Klimatanpassning.se)

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Intresseorganisationen SKR följer och stöttar kommunernas klimatanpassningsarbete bland annat genom att anordna seminarium och konferenser samt ta fram informationsskrifter och dela lärande kommunexempel. SKR driver även olika nätverk inom området samhällsbyggnad i vilka dialog och erfarenhetsutbyte kring klimatanpassningsperspektivet inkluderas. SKR:s programberedning för hållbar omställning har i sin slutrapport beskrivit hur kommuner och regioner kan förbättra och intensifiera arbetet med klimatanpassning.

Relaterade länkar på andra webbplatser

Relaterade verktyg och tjänster på andra webbplatser

Relaterade exempel

Relaterade nyheter

  • Håbo rustar för ändrat klimat - utvald i EU-projekt

    Som enda kommun i Sverige har Håbo kommun tillsammans med två länsstyrelser valts ut och får tekniskt och ekonomiskt stöd genom EU-projektet CLIMAAX för att stärka Europas och vår egen kommuns klimatanpassningsförmåga. Av 263 ansö...
  • Tre svenska aktörer får stöd för klimatanpassning genom EU-projektet CLIMAAX

    Tre svenska aktörer har valts ut för att få tekniskt och ekonomiskt stöd genom EU-projektet CLIMAAX, vars mål är att stärka Europas klimatanpassningsförmåga. Det står klart efter att resultatet av den andra och sista utlysningen i...
  • Kommunen rustar centrala Djursholm mot skyfall

    Danderyds kommun behöver satsa mer på skyfallsåtgärder runt om i kommunen. Klimatförändringarna ökar risken för skyfall och översvämningar som ger stora skador på bebyggelse och vägar samt störningar el- och vattenförsörjning.
    Villaområde där vägarna runt trädgårdarna är fyllda med vatten.