Policy brief lanserad från avslutat forskningsprojekt om klimat och hälsa

Ett forskningsprojekt har undersökt de hälsoeffekter som ett förändrat klimat medför. Resultaten visar att personer med hjärt- och kärlsjukdom är särskilt utsatta.

Nu finns en ny policy brief som ger en inblick i hur olika typer av väder kan påverka människors hälsa på olika geografiska platser i Sverige. Den bygger på resultat från ett forskningsprojekt som pågick vid Umeå universitet "Hälsoeffekter i förhållande till vädertyper i Sverige i kontexten av demografiska och klimatförändringar" under åren 2018-2022.

Forskningsprojektet finansierades av forskningsrådet Formas.

Viktigt att skydda sårbara personer

Projektets resultat har visat på att både hög och låg temperatur, speciellt i kombination med hög relativ luftfuktighet, utgör ett hälsohot för personer med hjärt-kärlsjukdom eller luftvägssjukdom.

Hälso- och sjukvårdsmyndigheter rekommenderas därför att ta hänsyn till detta i arbetet för att skydda särskilt sårbara personer, såsom äldre, från negativa hälsoeffekter.

Äldre person tas om hand - hand på axel

Fem rekommendationer för fortsatt arbete med klimatanpassning

Projektet har bland annat resulterat i nedan fem rekommendationer för det fortsatta klimatanpassningsarbetet:

  • Öka medvetenheten om de risker som är förknippade med kyla på vintern, särskilt bland personer med hjärt-kärlsjukdomar.

  • Skydda patienter med hjärt-kärlsjukdomar eller luftvägssjukdomar vid varmt väder.

  • Hälso- och sjukvårdsmyndigheter bör beakta att även temperaturer under 30°C kan utgöra en hälsorisk.

  • Beredskap bör också tas för att hög relativ luftfuktighet förhöjer hälsoriskerna vid varmt väder ytterligare.

  • Lokala värmevarningssystem bör utvecklas, kontinuerligt uppdateras och ta hänsyn till lägre temperaturtröskel och hög luftfuktighet.