- Varna andra
Fastighetsägare som får kännedom om en olycka som innebär fara för någons liv eller innebär allvarlig risk för någons hälsa eller för miljön, har en skyldighet enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), att varna dem som är i fara och vid behov tillkalla hjälp. - Försök att begränsa skadan
Fastighetsägare har en skyldighet att begränsa naturolyckans konsekvenser på egen fastighet och tomt utifrån den rådighet och den förmåga och resurser som fastighetsägaren har. Miljöbalken (MB) reglerar också att fastighetsägaren har ett ansvar att begränsa skadeverkningar på miljön i den utsträckning som den har rådighet och förmåga. - Begär hjälp
Vid skador på fastighet eller egendom i samband med naturolycka, eller i anslutning till sådan, har du som fastighetsägare rätt att begära hjälp från räddningstjänsten om du själv inte kan hantera situationen. Tänk på att räddningstjänsten lätt kan bli överbelastad i akuta situationer då många fastighetsägare behöver hjälp samtidigt och prioriteringar måste göras.
Vid frågor om hur du ska göra kan du även ringa SOS informationsnummer 113 13.
Läs mer
Följ väderutvecklingen och SMHI:s varningar och meddelanden via SMHI:s hemsida och håll dig informerad via kommunernas hemsidor, Sveriges Radio P4 och TV.
Konsekvensbaserade varningar (SMHI)
Sveriges radio P4 (SR)
Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Här finns tips om hur du kan förbereda dig för olika händelser.
Krisinformation.se
MSB har tagit fram faktablad med information för fastighetsägare som beskriver hur man ska agera under olika naturhändelser.
Informationsmaterial om naturolyckor (msb.se)
Elsäkerhetsverket informerar om vad du som fastighetsägare behöver tänka på i samband med en översvämning eller ras samt hur du kan förebygga skador.
Förhindra skador vid översvämning och ras (Elsäkerhetsverket)