Här presenteras några exempel på internationella organisationer som löpande arbetar fram information och vägledning kring klimateffekter och klimatanpassning.
Europeiska miljöbyrån
Europeiska miljöbyrån (EEA - European Environment Agency) samordnar information om effekter och anpassning.
Miljöbyrån driver en webbplattform för klimatanpassning, Climate-Adapt, i partnerskap med Europeiska kommissionen. Climate-ADAPT innehåller information om klimatförändring i Europa, sårbarhet inom olika sektorer, strategier och åtgärder på EU-, nationell och regional nivå, case studies och verktyg för att stötta anpassningsplanering.
Climate-ADAPT
Rapporter från Europas miljöbyrå
Europeiska miljöbyrån tar fram olika typer av vägledningar och kunskapsunderlag.
Några exempel:
- Advancing towards climate resilience in Europe - Status of reported national adaptation actions in 2021
- National climate change vulnerability and risk assessments in Europe, 2018
- Climate change adaptation and disaster risk reduction in Europe
- Urban adaptation to climate change in Europe 2016
- Towards ‘just resilience’: leaving no one behind when adapting to climate change
FN:s klimatkonvention och Parisavtalet
FN:s ramkonvention om klimatförändringar (klimatkonventionen), UNFCCC, har som mål att halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Konventionen trädde i kraft 1994 och 197 länder ingår. Vid klimatkonventionens tjugoförsta partsmöte (COP21) i Paris i december 2015 enades världens länder om ett nytt globalt och rättsligt bindande klimatavtal (Parisavtalet).
FN:s klimatkonvention
Parisavtalet
FN:s klimatpanel IPCC
FN:s vetenskapliga panel i klimatfrågan arbetar huvudsakligen genom tre arbetsgrupper, varav en arbetar med frågor om sårbarhet och anpassning - WGII. Panelen bedriver ingen egen forskning utan har uppgiften att utvärdera den omfattande klimatrelaterade forskningen som pågår världen över.
Den senaste rapporten från WGII kom år 2014: AR5 Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Nästa rapport förbereds och väntas år 2021: AR6 Climate Change 2021: Impacts, Adaptation and Vulnerability.
IPCC publicerade 2018 och 2019 flera specialrapporter: om 1,5C global uppvärmning, om klimatförändringar och marken, om havet och kryosfären samt en metodrapport om inventering av växthusgaser.
IPCC - nationell kontaktpunkt
Världshälsoorganisationen och Meteorologiska världsorganisationen
Världshälsoorganisationen (WHO) och Meteorologiska världsorganisationen (WMO) har i partnerskap skapat en global samlingssida med stöd för hur aktörer inom hälsa, miljö och klimatområdet kan integrera hälsa i klimatanpassningsarbetet.
ClimaHealth
NOAA
Den amerikanska myndigheten NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) har en omfattande ”Climate Services”-portal på sin webbplats.
NOAA:s Climate Services
EU-kommissionen
EU-kommissionen antog en ny strategi för klimatanpassning i februari 2021. Strategin syftar till att göra Europa mer motståndskraftigt för klimatförändringar och har fyra huvudsakliga mål:
- att göra anpassningen smartare
- att göra anpassningen snabbare
- att anpassningen blir mer integrerad i relevanta policyområden
- att intensifiera internationella åtgärder för klimatanpassning
Den tidigare strategin från 2013 utvärderades under 2018:
Rapport om genomförandet av EU-strategin för klimatanpassning (pdf, Europeiska kommissionen)