Nyhetsarkiv

VGR och SLU satsar på hållbart och innovativt lantbruk

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Västra Götalandsregionen (VGR) förlänger sitt långvariga samarbete genom en ny överenskommelse som sträcker sig till slutet av 2027. Tillsammans satsar parterna 50 miljoner kronor i initiativet ”Innovation för ett hållbart och resilient jordbruk”. Fokus ligger på att tillämpa forskningsresultat, klimatanpassning och främjande av biologisk mångfald, stärka lantbrukets beredskap och konkurrens- och innovationskraft samt möjligheter att bidra till den gröna omställningen.

Publicerad:

Rekordbidrag till skredsäkring längs Göta älv

Statens geotekniska institut (SGI) har beslutat att ge bidrag till fyra skredsäkrande projekt längs Göta älv. Sammanlagt kommer närmare 190 miljoner kronor fördelas till kommunerna Göteborg, Lilla Edet och Vänersborg.

– Genom dessa bidrag kommer kommunerna kunna genomföra konkreta åtgärder som minskar riskerna för skred i flera prioriterade områden längs Göta älv. Det är avgörande för att säkra fastigheter, infrastruktur och människors trygghet, säger Per Bolin, chef för sekretariatet för Göta älv vid SGI.

Publicerad:

Renkötare frustrerade över klimateffekterna: ”Börjar bli för mycket”

Snön började falla redan i september – men i december har temperaturen på fjället varit uppemot fem grader. Renskötarna börjar bli frustrerade.

– Vad vi än gör så blir renen drabbad, säger Tomas Marsja, ordförande i Girjas sameby.

Publicerad:

Mer regn och mer torka – skördarna minskar av förändrat väder

Hans-Ola Olssons åker står numera under vatten i flera månader varje vinter. Både forskare vid SLU och lantbrukare ser en tydlig trend av ihållande regnperioder – och det slår mot vår matförsörjning.

– Det är mer extremt än det varit förr, säger Hans-Ola Olsson, lantbrukare i Tanumshede.

Publicerad:

Förstärkning och förlängning av det nationella forskningsprogrammet för livsmedel

Livsmedelsforskningsprogrammet förlängs och förstärks med 25 miljoner kronor 2025, 35 miljoner kronor 2026, 60 miljoner kronor 2027 och med en permanent nivåhöjning på 110 miljoner kronor från och med 2028.

Ett hållbart, robust och anpassningsbart livsmedelssystem skapar motståndskraft mot klimatförändringar och främjar klimatanpassning och säkerställer trygg och säker livsmedels- och dricksvattenförsörjning i hela landet.

Publicerad:

Nytt svenskt stöd till tryggad livsmedelsförsörjning och fattigdomsbekämpning på landsbygden

Regeringen har beslutat om ett stöd till Internationella fonden för jordbruksutveckling (IFAD). Under de kommande tre åren kommer Sverige att stötta IFAD med 615 miljoner kronor. FN-organet IFAD skapar möjligheter till självförsörjning för kvinnor och män som lever i fattigdom på landsbygden i utvecklingsländer. 

Under 2025–2027 kommer IFAD inom sin verksamhet bland annat att prioritera åtgärder för klimatanpassning och stärkt biologisk mångfald samt att främja privata sektorns bidrag till utvecklingsresultat genom mobilisering av privata investeringar.

Publicerad:

Fler än hälften av EEA-länderna övervakar hälsoeffekterna av värmeböljor

Mer än hälften av de europeiska länderna som samarbetar med den Europeiska miljöbyrån (EEA) har nu börjat övervaka hälsoeffekterna av värmeböljor, enligt en ny rapport. Av de 38 länderna i EEA:s nätverk är 20 aktiva i att samla in data om värme och hälsa.

Värmeböljor har under de senaste decennierna visat sig vara den största orsaken till väderrelaterade dödsfall i Europa. Mellan 1980 och 2023 stod värmeböljor för 95% av dessa dödsfall. Med de förväntade temperaturökningarna framöver bedöms värmerelaterade hälsoproblem komma att öka, särskilt för den åldrande befolkningen i Europa.

Publicerad:

Mindre snö och färre vita jular i söder, men fortsatt normalt med julsnö i norr

Under perioden 1991-2020 har södra Sverige fått mindre snö och färre vita jular i jämförelse med perioden innan, 1961-1990. I norra Norrland har det dock blivit mer snö, undantaget vid kusten. I norra Sverige är också chansen att få uppleva en vit jul fortsatt stor. Det går att utläsa av de nya kartorna för klimatets utveckling under de senaste sextio åren som SMHI presenterar idag.

Publicerad:

Utlysning från Formas: Hållbar klimatomställning

Formas öppnar den 11/12 en utlysning med temat Att möjliggöra finansiering och investering för en hållbar klimatomställning. Syftet är att möjliggöra och främja finansiering och investering för en hållbar klimatomställning genom att generera, stärka och implementera ny kunskap i samverkan med relevanta samhällsaktörer och utifrån ett helhetsperspektiv. I denna utlysning efterfrågas forskningsprojekt, som i samverkan med relevanta samhällsaktörer tar ett helhetsgrepp och bidrar till ny kunskap som kan möjliggöra och främja finansiering och investering för en hållbar klimatomställning. Total …

Publicerad:

Ny folder ger juridisk vägledning i klimatanpassning

Får kommunen vidta klimatanpassningsåtgärder utanför kommunens gränser? Får kommunen vidta åtgärder som gynnar vissa enskilda? Vilka lagrum kan vara aktuella i kommunernas olika processer? Det är några frågor som besvaras i foldern ”Klimatanpassning - en fråga att prioritera”. Genom foldern vill SMHI ge stöd till kommuner i deras klimatanpassningsarbete.

Publicerad:
År
Månad