Nyhetsarkiv

Nytt svenskt stöd till tryggad livsmedelsförsörjning och fattigdomsbekämpning på landsbygden

Regeringen har beslutat om ett stöd till Internationella fonden för jordbruksutveckling (IFAD). Under de kommande tre åren kommer Sverige att stötta IFAD med 615 miljoner kronor. FN-organet IFAD skapar möjligheter till självförsörjning för kvinnor och män som lever i fattigdom på landsbygden i utvecklingsländer. 

Under 2025–2027 kommer IFAD inom sin verksamhet bland annat att prioritera åtgärder för klimatanpassning och stärkt biologisk mångfald samt att främja privata sektorns bidrag till utvecklingsresultat genom mobilisering av privata investeringar.

Publicerad:

Fler än hälften av EEA-länderna övervakar hälsoeffekterna av värmeböljor

Mer än hälften av de europeiska länderna som samarbetar med den Europeiska miljöbyrån (EEA) har nu börjat övervaka hälsoeffekterna av värmeböljor, enligt en ny rapport. Av de 38 länderna i EEA:s nätverk är 20 aktiva i att samla in data om värme och hälsa.

Värmeböljor har under de senaste decennierna visat sig vara den största orsaken till väderrelaterade dödsfall i Europa. Mellan 1980 och 2023 stod värmeböljor för 95% av dessa dödsfall. Med de förväntade temperaturökningarna framöver bedöms värmerelaterade hälsoproblem komma att öka, särskilt för den åldrande befolkningen i Europa.

Publicerad:

Mindre snö och färre vita jular i söder, men fortsatt normalt med julsnö i norr

Under perioden 1991-2020 har södra Sverige fått mindre snö och färre vita jular i jämförelse med perioden innan, 1961-1990. I norra Norrland har det dock blivit mer snö, undantaget vid kusten. I norra Sverige är också chansen att få uppleva en vit jul fortsatt stor. Det går att utläsa av de nya kartorna för klimatets utveckling under de senaste sextio åren som SMHI presenterar idag.

Publicerad:

Utlysning från Formas: Hållbar klimatomställning

Formas öppnar den 11/12 en utlysning med temat Att möjliggöra finansiering och investering för en hållbar klimatomställning. Syftet är att möjliggöra och främja finansiering och investering för en hållbar klimatomställning genom att generera, stärka och implementera ny kunskap i samverkan med relevanta samhällsaktörer och utifrån ett helhetsperspektiv. I denna utlysning efterfrågas forskningsprojekt, som i samverkan med relevanta samhällsaktörer tar ett helhetsgrepp och bidrar till ny kunskap som kan möjliggöra och främja finansiering och investering för en hållbar klimatomställning. Total …

Publicerad:

Ny folder ger juridisk vägledning i klimatanpassning

Får kommunen vidta klimatanpassningsåtgärder utanför kommunens gränser? Får kommunen vidta åtgärder som gynnar vissa enskilda? Vilka lagrum kan vara aktuella i kommunernas olika processer? Det är några frågor som besvaras i foldern ”Klimatanpassning - en fråga att prioritera”. Genom foldern vill SMHI ge stöd till kommuner i deras klimatanpassningsarbete.

Publicerad:

Bidra med din kunskap i enkät från Nationella Expertrådet

Nationella expertrådet för klimatanpassning bjuder in dig och din organisation att bidra med kunskapsunderlag som kan bistå rådet i arbetet med att ta fram rådets andra rapport till regeringen. Nu har en enkät öppnat där det går att bidra med kunskap.

Publicerad:

Nya underlag från SMHI om sjöar och vattendrag i varmare klimat

Klimatet förändras och det påverkar vattnets kretslopp. I varmare klimat kan vi i Sverige förvänta oss förändrade nederbördsmönster, ökad avdunstning, blötare vintrar och en förändrad risk för både torka och översvämning. Nu finns nya artiklar samlade som handlar om hur sjöar och vattendrag påverkas av varmare klimat, på smhi.se

– Artiklarna är ett komplement till informationen som finns på smhi.se idag, och kan till exempel vara ett stöd för klimatanpassningsarbete, berättar Katarina Stensen, hydrolog på SMHI.

Publicerad:

Klimatkrisen är redan här för renskötaren Sanna: ”Ständig oro”

Sverige är nästan två grader varmare än under förindustriell tid och 2024 var planetens varmaste år. De varierande temperaturerna gör det svårt att förutse när vintervädret ska slå till, eller försvinna.

– Man går runt med en ständig oro, säger Sanna Vannar, renskötare Sirges sameby.

Publicerad:

321 miljoner extra till täckdikning av åkermark

Jordbruksverket ökar anslaget med 321 miljoner kronor för täckdikning av åkermark. Alla lantbrukare kan söka stödet. Genom en fungerande dränering kan lön­sam­heten bli bättre eftersom att pro­duk­tionen kan öka på fältet. Dräneringen förbättrar även växternas möjligheter att klara både blötare och torrare perioder.

Publicerad:

Podd från Svensk Försäkring – Försäkringsbranschen och grön omställning: Vad krävs för framtiden?

I det senaste avsnittet av Svensk Försäkrings podd Försäkringssnack handlar det om grön omställning. Klimatanpassning och hållbara investeringar är två centrala områden där företagen redan idag gör skillnad, exempelvis genom att skydda samhället från ökade naturskador och styra kapital mot hållbara projekt. Men utmaningarna är många. 

I Försäkringssnack berättas mer kring branschens arbete kring den gröna omställningen, med Gerda Kinell, ekonom på Svensk Försäkring. 

Publicerad:
År
Månad